PDS voor Dummies

(c) Pixabay / OpenClipart-Vectors

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een nog redelijk onbekende aandoening waar veel mensen weinig over weten. Daarom gaan we in dit artikel in op de basics omtrent PDS in de hoop dat je na het lezen van het verhaal een stuk meer weet over deze aandoening.

Als eerste gaan we in op wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is. PDS is een chronische darmaandoening die valt onder SOLK. De afkorting SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Heel simpel gezegd houdt dat in, dat je lichamelijke klachten hebt waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak (meer) voor te vinden is. Dus stel je hebt al maanden enorme buikpijn dan ga je naar de huisarts. De huisarts kan dan op basis van een aantal criteria vaak al vaststellen of er sprake is van PDS, deze criteria worden de Rome IV criteria genoemd. De volgende criteria worden gehanteerd:

  1. De patiënt heeft terugkerende buikpijn, gemiddeld ten minste 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden, geassocieerd met 2 of meer van de volgende criteria:
  • De buikpijn was gerelateerd aan ontlasting, je kunt dus bijvoorbeeld kramp krijgen op het moment dat je naar de wc moet en als je geweest bent is de kramp vaak vrijwel meteen voorbij.
  • De buikpijn was gerelateerd aan een verandering in de frequentie van ontlasting. Als je vaker naar de wc moet of juist minder vaak, kun je daar klachten van krijgen.
  • De buikpijn was gerelateerd aan een verandering in de vorm van de ontlasting. Als je krampen krijgt weet je bijvoorbeeld vaak al dat je ontlasting zachter zal zijn en soms zelfs diarree.

Verder bestaan er drie soorten PDS: PDS-D, PDS-C en PDS-M. Mensen met PDS-D hebben vaak last van diarree. PDS-C betekent dat je vaak last hebt van constipatie en PDS-M betekent dat je een mix hebt van soms diarree en soms verstopping.

Hoe ontstaat PDS?

Nu je weet wat PDS is, gaan we kijken naar hoe het ontstaat. Dat is namelijk een stuk ingewikkelder. Zoals hierboven uitgelegd werd, is PDS een vorm van SOLK en is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak (meer) voor te vinden. We weten dus niet precies hoe PDS ontstaat. Wel weten we dat de ene mens PDS krijgt na het ondergaan van een buikoperatie en dat de ander PDS krijgt na buikgriep te hebben gehad.

Medici verwachten dat PDS te maken heeft met de zenuwen in je darmen. Deze zenuwen zouden een sterke connectie met je hersenen hebben. Bij mensen met PDS verwacht men dat deze zenuwen bepaalde signalen sterker doorgeven dan normaal. Daardoor kunnen bijvoorbeeld pijnprikkels sterker doorgegeven worden, maar ook emoties die vanuit je hersenen aan je darmen doorgegeven worden. Je darmen reageren daar vervolgens op waardoor je bijvoorbeeld kramp kunt krijgen.

Doordat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor PDS is gevonden, leeft echter het stigma dat PDS tussen je oren zit. Zo zou PDS helemaal niet echt bestaan. Op de vraag in hoeverre dat stigma waar is, wordt verder ingegaan in het hoofdverhaal.

Hoeveel Nederlanders hebben PDS en wat voor klachten ervaren zij?

Hoeveel Nederlanders PDS hebben en wat voor klachten zij ervaren, kun je lezen in de onderstaande graphic. Daarin wordt ook de bovenstaande informatie nog een keer overzichtelijk samengevat.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor mensen met PDS?

Nu je weet dat het Prikkelbare Darm Syndroom een ziekte is die zich bij elke patiënt anders uit, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat het ook per patiënt verschilt welke behandeling de klachten verlicht. Iemand die bijvoorbeeld de diarree-variant heeft gaat geen laxeermiddelen gebruiken terwijl iemand die de constipatie-variant heeft, veel baat bij die laxeermiddelen heeft.

Naast medicatie zijn er veel andere behandelingen die kunnen helpen. Zo zijn er mensen die baat hebben bij hypnotherapie. Deze vorm van therapie zou mensen met PDS om kunnen helpen gaan met hun klachten. Daardoor zou het in zekere mate de invloed die stress op iemands klachten heeft, kunnen verminderen. Voor andere mensen helpen pepermuntcapsules bij het verlichten van de klachten en voor weer anderen biedt het FODMAP-dieet een uitkomst. Bij het volgen van het FODMAP-dieet ga je kijken op welke voedingsstoffen je darmen reageren. Dat doe je door steeds meer voedingsstoffen uit je dieet te elimineren en daarna weer één voor één toe te voegen.

Om je een beetje een beeld te geven van welke behandelingen er zijn, hoeveel ze kosten en hoe effectief ze zijn, worden er in de onderstaande tabel drie behandelingen uitgelicht.

Behandeling
Gemiddelde kosten (hangt af van waar/door wie je behandeld wordt)

Gemiddelde vergoeding in geval van basisverzekering

Gemiddelde effectiviteit
(volgens onderzoek)

Vezelzakjes met Psylliumvezels
-Psylliumvezels van de apotheek worden volledig vergoed,
– Pot psylliumvezels zonder toevoeging kost zo’n 20 euro voor 500 gram en moet 3 keer per dag ingenomen worden.
– Psylliumvezels van de apotheek worden volledig vergoed,
– Psylliumvezels zonder toevoegingen als zoetstof, zijn geheel voor eigen rekening.
 

– Kan helpen bij zowel diarree als constipatie,
– Mogelijke bijwerking kunnen milde maag-darmklachten zijn,
– Gebruik wordt aanbevolen door onderzoekers, maar bewijs van werking is matig,
Vezels kunnen stoffen bevatten die juist klachten veroorzaken, vezelzakjes waar deze stoffen niet in zitten worden niet vergoed.
Hypnotherapie– 70 tot 90 euro per behandeling,
– Meestal 8-12 behandelingen nodig voor optimale effect.

– 100-250 euro per jaar,
– 25-45 euro per behandeling afhankelijk van waar je verzekerd bent.

– 40-50% van de patiënt heeft er na een jaar nog steeds baat bij,
– Minder ziekteverzuim,
– Meer effectiviteit op werk,
– Verbetert perceptie klachten,
– Echter vaak wel duur, omdat veel niet vergoed wordt.
FODMAP-dieet
– Onder begeleiding van een diëtist,
– Eerste consult kost tussen de 70 en 100 euro,
– Vervolgconsulten kosten vaak tussen de 30 en 50 euro,
– Mogelijk extra kosten door aanpassen voeding door bijvoorbeeld lactosevrij of glutenvrij eten.
– Drie behandeluren gedekt door alle basisverzekeringen,
– Vergoeding wordt verrekend met je eigen risico.
– Eén jaar na starten met dieet heeft minstens 75% van de patiënten er nog steeds baat bij.

Wil je meer weten over PDS? Ga dan naar www.pdsb.nl!